Ruokahävikki Suomessa
Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ruokahävikillä
 tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta 
joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Koko 
maailmassa noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. 
Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko 
elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia. Eniten ruokaa menee hukkaan
 kotitalouksissa.  
Ruokahävikki kotitalouksissa 
Suomessa 
kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa 
kiloa, joka vastaa noin 7800 rekka-autollista ruokaa.  Henkeä kohti 
tuotamme kotitalouksissa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa, mutta 
määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. 
Luonnonvarakeskuksen tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä 
hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 €:lla vuodessa. (Lähde: Luonnonvarakeskus, LUKE) 
Ruokahävikki kotitaloustuntien teemana 
Ruokahävikki liittyy opetussuunnitelmassa kestävän kehityksen teemaan. Kotitaloudessa
 kiinnitämme tänä keväänä huomiota erityisesti ruokahävikkiin ja 
tähteiden käyttöön. Valmistamme tunneilla ruokaa tähteistä ja 
suunnittelemme aterioita ”mitä kaapista löytyy” -periaatteella.  9.-luokkalaiset 
pääsevät suunnittelemaan ja valmistamaan aterian S-market Pitkälahden 
meille varaamista hävikkiruoista. 8.-luokkalaiset ovat tällä viikolla miettineet ,
mitä tehdä ruoaksi, kun kaapista löytyy jauhelihaa, 
perunaa, riisiä, pastaa, maitotuotteita ja kasviksia perus kuiva-aineiden 
lisäksi. Alla kuvia 8.-luokkalaisten loihtimista aterioista. 
Teksti ja kuvat Leena Litmanen








Kommentit
Lähetä kommentti