Ruokahävikki Suomessa
Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ruokahävikillä
tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta
joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Koko
maailmassa noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin.
Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko
elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia. Eniten ruokaa menee hukkaan
kotitalouksissa.
Ruokahävikki kotitalouksissa
Suomessa
kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa
kiloa, joka vastaa noin 7800 rekka-autollista ruokaa. Henkeä kohti
tuotamme kotitalouksissa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa, mutta
määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä
hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 €:lla vuodessa. (Lähde: Luonnonvarakeskus, LUKE)
Ruokahävikki kotitaloustuntien teemana
Ruokahävikki liittyy opetussuunnitelmassa kestävän kehityksen teemaan. Kotitaloudessa
kiinnitämme tänä keväänä huomiota erityisesti ruokahävikkiin ja
tähteiden käyttöön. Valmistamme tunneilla ruokaa tähteistä ja
suunnittelemme aterioita ”mitä kaapista löytyy” -periaatteella. 9.-luokkalaiset
pääsevät suunnittelemaan ja valmistamaan aterian S-market Pitkälahden
meille varaamista hävikkiruoista. 8.-luokkalaiset ovat tällä viikolla miettineet ,
mitä tehdä ruoaksi, kun kaapista löytyy jauhelihaa,
perunaa, riisiä, pastaa, maitotuotteita ja kasviksia perus kuiva-aineiden
lisäksi. Alla kuvia 8.-luokkalaisten loihtimista aterioista.
Teksti ja kuvat Leena Litmanen
Kommentit
Lähetä kommentti