Uuden opetussuunnitelman mukaisesti opetukseen kuuluvat eri oppiaineiden lisäksi laaja-alaisen osaamisen kokonaisuudet, joita toteutetaan eri oppiaineissa ja koulun yhteisinä teemoina ja tapahtumina. Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostamaa kokonaisuutta. Osaaminen tarkoittaa myös kykyä käyttää tietoja ja taitoja tilanteen edellyttämällä tavalla.
Laaja-alaisia osaamiskokonaisuuksia on seitsemän ja niiden yhteisenä tavoitteena on oppilaan ikäkausi huomioonottaen tukea ihmisenä kasvamista sekä edistää yhteiskunnan jäsenyyden ja kestävän elämäntavan edellyttämää osaamista. Oppilaita rohkaistaan tunnistamaan oma erityislaatunsa, omat vahvuutensa ja kehittymismahdollisuutensa sekä arvostamaan itseään.
Laaja –alaisen osaamisen alueita ovat:
1. Ajattelu ja oppimaan oppiminen
2. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
3. Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
4. Monilukutaito
5. Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
6. Työelämätaidot ja yrittäjyys
7. Osallistaminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
Viikoilla 8 ja 9 käsittelemme eri oppiaineissa ja myös koko koulun yhteisinä teemoina ja tapahtumina itsestä huolehtimisen ja arjen taitojen osaamista.
Elämässä ja arjessa selviäminen edellyttää yhä moninaisempia taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta.
Ohjaamme ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia.
Luokissa keskustellaan luokan hyvinvointiin liittyvistä asioista ja asetetaan tavoitteita luokan hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhdessä pohditaan, kuinka tärkeä on jokaisen osuus luokan hyvinvoinnin edistämisessä ja mitä luokkana voi yhdessä tehdä.
Luokissa keskustellaan luokan hyvinvointiin liittyvistä asioista ja asetetaan tavoitteita luokan hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhdessä pohditaan, kuinka tärkeä on jokaisen osuus luokan hyvinvoinnin edistämisessä ja mitä luokkana voi yhdessä tehdä.
Koulun verkkolehdessä on hyvä 9. luokkalaisten poikien juttu tolkun ihmisistä. Eli kasvetaan yhdessä hyviksi ja tolokun immeisiksi.
Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen
Erja – rehtori
Kommentit
Lähetä kommentti