Luonnontiederyhmä tutkii

                                                        Faktoja lumesta

Kerhomme idea on kestävän kehityksen edistys. Ensimmäisellä kerralla lähdimme tutkimaan koulun pihalta todella mystistä ja valkoista ainetta, joka tunnetaan myös lumena. Mittasimme viikon välein kaksi kertaa lunta koulumme pihalta. Homma meni helpommaksi toisella kerralla kun olimme päässeet ensimmäisen kerran säädöistä eroon.
         Mittaus tapahtui etsimällä puhdas ja koskematon kohta yläkoulun pihalta. Kaivoimme tiemme keskelle puhdasta lumihankea, koska yhdeksäsluokkalaiset eivät suostuneet lumeamaan kenkiään ja farkkujaan. Osaa ei haitannut hankikaan. Kun lumihankeen oli möngitty, painettiin taktinen tutkimusväline (musta viemäriputki) hankeen ja siihen kerättiin koko lumikerros pitämällä pohja kiinni lapion avulla.

          Sen jälkeen menimme sisälle mittaamaan ihmeellistä lunta. Lumi oli kylmää. Mittasimme myös lumen painon, tiheyden ja kaikkea muuta liibalaabaa. Saimme tulokseksi lukuja, joista kaikki olivat "noin"-arvoja. Molemmat ryhmät tekivät sen jälkeen yhteenkokoavat Excel-taulukot (mitä lienevätkin).
          Nyt siis opimme laskemaan eri asioita lumesta. Kaikki oli lopulta suhteelisen yksinkertaista ja käytännönläheistä. Alla tutkimuksen yhteenkootut tulokset:




Luonnontiedekerholaiset

Kommentit