MIELIKUVITUKSEKASTA MARRASKUUTA!


Marraskuun uskotaan saaneen nimensä siitä, että Etelä-Suomessa maa on silloin usein yöpakkasten vuoksi roudassa, minkä vuoksi useimmat ruohovartiset kasvit kuolevat eli tulevat martaiksi. Pohjois-Suomessa pysyvän lumen aika alkaa heti marraskuun alusta. (Wikipedia)

Monet lapsuuteni jännittävimmät hetket liittyvät tähän pimeään kuukauteen. Muistan, kuinka ollessani lapsi serkkujeni hauskin ajanviete oli leikkiä mummolan pimeällä pellolla noidanrinkiä, koska lumihanki ei ollut vielä kasvanut korkeaksi. Lumeen piirrettiin spiraalinmuotoinen polku, jonka keskeltä noita-akka lähti saalistamaan leikkijöitä. No, se noita ei ehtinyt känsävarvastaan liikauttaa, kun minä olin jo sisällä mummon sylissä. Vähän isompina olimme kavereiden kanssa piilosilla siten, että sammutimme talostamme kaikki valot. Vain katulamppujen hämyinen valo kajasti aavemaisesti ikkunoista. Yksi kaveruksista meni hirvitorven kanssa piiloon ja kun etsijät osuivat kohdalle, hän puhalsi torveen. No, sitäkään leikkiä emme jatkaneet yhtä töräystä pidempään.

Maailmassa tapahtuu paljon oikeasti pelottavia asioita, joita en toivo kenenkään teistä koskaan kokevan. Sen sijaan toivoisin, että kaikki maailman lapset ja nuoret saisivat kehittää mielikuvitustaan vain ja ainoastaan leikkien, lukien ja askarrellen.

T. Satu-ope

 

Kommentit