Pirteät puikot


7. luokkalainen Emma Päykkönen on innokas ja taitava käsitöiden tekijä. Hän kertoo aloittaneensa käsitöiden tekemisen ehkä seitsemän vuoden iässä.  Emma on oppinut taitavaksi käsityöläiseksi erilaisia töitä tekemällä, mm. tossuja, sukkia, penaaleja, lapasia ja pehmoleluja. Äiti ja sisko ovat neuvoneet perusasioissa. 

Kun alkusyksystä aloitimme 7. luokkalaisten kanssa neulonnan, annoin oppilaille langat ja puikot. Kun neuletiheys oli selvitetty ja silmukkamäärä laskettu, oppilaat saivat aloittaa sukat tai lapaset. Ne, jotka pääsivät hyvään alkuun, saivat viedä työn kotiin ja tehdä varren valmiiksi. Seuraavalla kerralla Emma tuli tunnille mukanaan valmiit sukat ja lapaset. Ajattelin, että onpa taitava tyttö. Kysyin häneltä, mitä hän nyt haluaisi tehdä. Muilla menee melkein koko syksy sukkien tai lapasten tai tekemiseen. Emma kertoi haaveilleensa villapaidan neulomisesta. Ajattelin, että mikäpä siinä. Tämä tyttö selviää siitä varmasti. 

Emma etsi netistä malleja ja päätyi norjalaismalliseen kirjoneulepuseroon. Hän epäröi kirjoneuletta. Lupasin sen hänelle opettaa. Niinpä Emma on syksyn mittaan neulonut kuvissa näkyvän upean villapaidan. Hän ei ole kovin paljon tarvinnut open ohjausta. Olemme oppituntien aikana vain yhdessä katsoneet, mikä on tilanne ja Emma on jatkanut työtä kotona. Emma kertoo käsityön kuuluvan jollain tavalla elämäänsä tulevaisuudessakin. Ohessa kuvat Emmasta pusero päällään.

Kirjoitti TS-ope Liisa




        



Kommentit