Marjaan!



Tiesitkö, että luonnossamme kasvaa 37 erilaista syötävää marjaa? Jokamiehenoikeudet antavat luvan kerätä metsästä luonnonantimia. Nyt on hyvä aika käyttää tätä mahdollisuutta hyväksi, sillä metsästä jää joka vuosi poimimatta 90 – 97 % kypsyvästä marjasadosta. Marjoja suositellaan syötäväksi, lajeja vaihdellen, 2 dl päivittäin.

Mustikan paras poiminta-aika on juuri nyt, ja se kestää syyskuun alkuun. Mustikka sopii raaka-aineeksi esimerkiksi pirtelöihin, leivonnaisiin, hilloihin ja mehuihin. Mustikkaa säilötään pääasiassa pakastamalla, keittämällä mehuksi ja hilloksi.

Puolukka kypsyy lähipäivinä ja sen satokausi kestää lokakuun puoleen väliin. Puolukasta saadaan runsain marjasato. Puolukkaa käytetään puuroihin, mehuihin, hilloihin sekä leivontaan. Yleisimmät puolukan säilöntätavat ovat pakastaminen, survominen ja hilloaminen.




 
Teksti ja kuvat: Eija

Kommentit