Hyviä muistoja ja touhukasta tohinaa - Leena Huttusen ja Rainer Jungmanin haastattelu

Koulumme 20-vuotisjuhlan kunniaksi saimme ilon haastatella kahta opettajaa, jotka olivat laittamassa upouuden Pyörön koulun, silloisen Kallaveden koulun pyöriä pyörimään vuonna 1994. Haastateltavanamme oli kieltenopettaja Leena Huttunen sekä liikunnanopettaja Rainer Jungman.

Miltä tuntui aloittaa koulutyö uudessa koulussa ja muistatteko, millainen oli ensimmäinen koulupäivänne?

Leena Huttunen: Ensimmäistä päivää en kyllä ihan tarkkaan muista mutta tunnelma oli innostunut. Ilmapiiri oli kovin, kovin innostunut. Oli uudet puhtaat pulpetit luokissa ja itse valitsemat verhot ikkunoissa ja kaiken sai tehdä sellaiseksi kuin halusi, joten olihan se mukavaa.

Rainer: Ensimmäinen päivä oli sellainen, että tuntui, että ihan tuttuun paikkaan tulin. Puitteet tietysti olivat hienommat mutta opettajakunta oli ihan ennestään tuttu. 

Leena:  Samaa minäkin sanoisin, että suurin osa meistä oli sieltä vanhalta koululta mutta paljon uusia toki tuli, koska oppilaita oli enemmän. Oppilaatkin tulivat vanhasta koulusta suurimmaksi osaksi.

Mikä on paras muisto tästä koulusta ja onko mieleenne jäänyt mitään hauskoja kommelluksia, jonka voisitte kertoa meille?

Leena: Suurin osa muistoista on kyllä oikein hyviä. Meillä oli oikein hyvä rehtori, Eeva-Kaarina Lampola, johon saattoi aina tukeutua silloin, kun oli jotain ongelmaa. Koulussa oli myös mukavat oppilaat ja tuntui siltä, että suurin osa päivistä sujui oikein hyvin. 

Yksi muisto on kyllä sieltä vanhasta koulusta, joka jäi ikuisesti mieleen. Siellä oli pitkät käytävät ja välitunnilla oppilaat olivat ulkona. Käytävä oli muuten tyhjä. Yksi poika nimeltä Pekka seisoi siellä ikkunan vieressä ja katseli, kun kävelin sitä pitkää käytävää pitkin. Kun tulin kohdalle, hän sanoi: - Opettaja kävelöö niin ku telekkä. Se jäi kyllä niin hyvin mieleen, että sen jälkeen tulin aina korkokengissä kouluun. 

Miten päädyitte opettajaksi Kallaveden kouluun ja millaisia uusia tuulia uusi koulu toi tullessaan? Millaisia muutoksia oppiminen ja opetus kokivat työvuosien aikana?

Leena: Sain viran vuonna 1971 Kuopion tyttölyseosta. Sillä tiellä olin loppuun asti. Vain seinät vaihtuivat, kun muutimme tänne. 1975 tuli peruskoulu ja vähän aikaisemmin sinne kouluun oli tullut jo poikia. Kun muutettiin tänne, uusi kielistudio oli kiva väline opetuksen suunnittelussa.

Sen minkä minä pidin aina entisellään ja olen sitä mieltä, että se on erittäin hyvä pohja kielten opettamiselle, on, että kappaleiden sanat opetellaan siten, että niistä pidetään sitten sanakoe. Tämä on erittäin hyvä pohja kielten opiskelulle. Oppilaat olivat sitä mieltä, on hyvä, että vaaditaan ja myöhemmin ovat tulleet kiittämään, että olipa hyvä, että vaadit oppimaan. 

Rainer: Minun kohdalla puitteet muuttuivat paljon. Siellä entisessä koulussa oli yksi pikkanen sali, johon piti sitten ahtautua liikuntatuntien aikana. Täällä puolestaan oli hulppeat tilat. Yksi tämän koulun lohko vastasi vanhan koulun salia. Oli hienoa, että tänne tuli liikuntaluokat, jotka olivat sitten erikoistuneet liikuntaan. On ollut hienoa seurata näiden kavereiden menestystä. Tälläkin hetkellä on kolme, neljä kaveria valtakunnallisella tasolla pelaamassa jääkiekkoa. Pasi Hirvosta unohtamatta. Hän on maailmankuulu karateka.

Minun oppiaineessani oli huomattivissa, että vuosien saatossa oppilaiden kuntotaso putosi ja loppua kohti tuntui siltä, että ihan romahti. Siinä mielessä oppilasaines, fyysiseltä kunnoltaan, huononi - niin surullista kuin se onkin.

Leena: ...Englannin opetuksen kannalta asiat vain helpottuivat tietokonemaailman tultua. Innostus vaan lisääntyi. Sanavarasto kehittyi. Kaikki opiskelivat englantia mielellään. Ruotsia ei ihan niin mielellään mutta kuitenkin. 

Haluatteko kertoa vielä jotain koulumme alkuajoista?

Rainer: Tässä oli kompaktiryhmä eli suhteellisen lähellä asuivat kaikki oppilaat. Ei tarvinnut kovasti kyytiä järjestellä. Tämä oli tiivis yhteisö.

Leena: Sillä tavalla tiivis yhteisö myöskin, että oppilaskunnan kanssa oli koko ajan paljon yhteistä toimintaa. Opettajat ja oppilaat yhdessä jäsjestettiin usein mukavia tilaisuuksia muun muassa oppilaiden ja opettajien välisiä lentopallo-otteluita. 

Haluatteko sanoa terveisiä Pyörön koulun nykyisille oppilaille ja opettajille?

Leena: Oppilaille sanoisin jokaiselle, että älä kiusaa toista. Älä katsele, kun kiusataan. Älä anna itseäsi kiusata. Koulu on täynnä aikuisia, joille voit puhua asioista. 

Rainer: Siinä tuli täyttä asiaa ja sitten vielä jaksamista oppilaille ja erityisesti opettajille varsinkin

(Haatattelijana toimi oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Janina L. 9B-luokalta.)




Kommentit