Kahdeksannen luokan valinnaisen teknisen opiskelijat kävivät tutustumisvierailulla

Kahdeksannen luokan valinnaisen teknisen opiskelijat lähtivät tutustumaan torstaina 27.11.2014 Savon ammatti- ja aikuisopiston metalli- ja prosessialaan sekä Hydroline Oy:n sisällä olevaan Sakkyn robottiyksikköön ja itse Hydroline Oy:n toimintaan. Lisäksi kävimme tutustumassa Savonian AMK:lla robotiikkapäivillä, jossa esiteltiin heidän kehittämäänsä PathMate-robotinohjelmointitapaa ja 3D-tulostusta.


Ensimmäiseksi aamulla suuntasimme Pyörön koululta kohti Savon ammatti- ja aikuisopistoa Presidentinkadulla ja siellä olevaan metallialan opetukseen. Siellä meille esiteltiin metallialaa yleisesti ja sen alan laitteita, kuten esimerkiksi erilaisia sorveja ja jyrsimiä sekä plasmaleikkuria. Tutustuimme myös infrapunalämpömittariin ja stroboskooppiin. Esittelyn ohessa pääsimme myös tekemään itse messingistä pikarit. Ne sorvattiin koneohjatulla sorvilla ja siistittiin työvara pois. Sen jälkeen porasimme reiän pikarin varteen ja liitimme siihen avaimenperälenkin. Lisäksi Ilkka Kemppainen piti esittelypuheen.

 
Metallialalta suuntasimme kohti prosessialaa, jossa tutustuimme prosessilinjastoon, jolla pystyttiin valmistamaan pellettejä ja pääsimme valmistamaan itse superpallon lasivedestä ja denaturoidusta etanolista. Prosessialan jälkeen suuntasimme lisänä katsomaan puualan RFID-tagien lukuominaisuudella varustettuun työstörobottilinjastoon. Siinä robotit osasivat valmistaa tuotteen osia lukemalla RFID-tagin ja etsimällä tagia vastaavan tiedon tietokoneelta.

Esittelyvideo robotin toiminnasta löytyy sivulta: https://www.youtube.com/watch?v=sK77RIjzwKY

Puualan robottien tutustumisen jälkeen ruokailimme Mesikässä, Sakkyn oppilasravintolassa. Ruokailun jälkeen suuntasimme bussimme kohti Vuorelaa ja Hydroline Oy:tä. Siellä tutustuimme ensimmäisenä Savon ammatti- ja aikuisopiston yrityksen sisällä olevaan robottiyksikköön, jossa oli kolme robottia, kaksi isoa ja yksi pienempi kokoinen. Niihin tutustumisen jälkeen kävelimme Hydroline Oy:n läpi. Lähdimme sieltä, minne metallitavara saapuu. Liikuimme eteenpäin siinä järjestyksessä, jossa metallitavara ja eri vaiheista syntyvät osat liikkuvat, kunnes valmis tuote syntyi.
 
Vuorelasta suuntasimme kohti Savonian AMK:ta, jossa oli robotiikkapäivät. He esittelivät kehittelemäänsä PathMate-järjestelmää, jolla voidaan ohjelmoida teollisuusrobotteja siirtämällä käsin robottia haluttuun kohtaan ja luomalla siihen  välipiste tai esimerkiksi hitsauksen aloittamiskohta. Lisäksi pääsimme tutustumaan 3D-tulostukseen, jossa tulostetaan muovinarua tulostusalustalle, joka sulatetaan laserin avulla haluttuun paikkaan. Kaikki siellä käytetyt tulostusohjelmistot olivat ilmaisia. Tulostimien hinta vaihtelee laitteen koon ja ominaisuuksien mukaan.
Esittelyvideo PathMatesta löytyy osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=S88ieG5DZR0

Savonian jälkeen suuntasimme takaisin koululle. Allekirjoittaneen mielestä retki oli todella mielenkiintoinen ja monipuolinen. Retkeltä meille jäi kotiin muistoksi messinkipikari, Supermies-avaimenperä, superpallo ja mukava kokemus. Allekirjoittaneesta retken parasta antia oli konesorvaus, tutustuminen Hydroline Oy:hyn ja 3D-tulostukseen.


Kaikin puolin todella onnistunut päivä!


Tuomas Alanen 8B
 

Kommentit