Rehtorin puhe Pyörön koulun luokkien 7-9 itsenäisyysjuhlassa 5.12.2014

Hyvä itsenäisyysjuhlaväki,

Kutsuvieraat,

Entiset koulun 20 –vuotisjuhlaan tulleet eläkkeellä olevat opettajat ja entiset oppilaat.



Meillä on ollut suuri ilo saada teidät mukaamme koulupäivään ja tähän itsenäisyysjuhlaan, jonka 7. luokkalaiset ovat luokanohjaajineen valmistaneet.

Suomi täyttää huomenna 97 vuotta – kolme vuotta enää 100 vuoteen. Valtioiden iässä lähes sata vuotta on lyhyt aika, ihmisen iässä pitkä. Itsenäisyyden aikana yksi sukupolvi on taistellut itsenäisyyden säilyttämiseksi. Suomessa vietetään parhaillaan sotiemme historian merkkivuotta: Talvisodan alkamisesta on kulunut 75 vuotta ja jatkosodan päättymisestä 70 vuotta. Yli 90–vuotias kumminenoni ei ole paljoa kertonut sodassa olostaan. Hänen ohjeensa jälkipolville on aina ollut: katse eteenpäin. Jokaisella on tärkeä tehtävä omalla työllään kehittää Suomea.

Seuraava sukupolvi: 
Isovanhempanne ovat olleet uudelleen rakentamassa Suomea. Sukupolvi, jota itse edustan, on kokenut koulutuksen uudistumisen, teollistumisen ja suomalaisten muuton kaupunkeihin. Te nuoret edustatte sukupolvea, joka kansainvälistyy ja käyttää uusia mahdollisuuksia tietotekniikan ja teknologian avulla itsensä ja Suomen kehittämiseen. Oma koulumme on hyvä esimerkki siitä, että monikulttuurisuus on rikkaus ja mahdollisuus kaikkien elää Suomessa ja rakentaa suvaitsevaisuuden kulttuuria.

Tärkeä tehtävämme on perinteiden siirtäminen. Tämä juhla on siitä hyvä esimerkki. Perinteet antavat muuttuvassa maailmassa turvallisuutta. On hyvä katkaista tavallinen arki ja juhlalla osoittaa arvostusta sukupolville, jota ovat mahdollistaneet meille itsenäisyyden ja mahdollisuuden opiskeluun ja työntekoon. Tänään olemme avanneet teille nykyiset oppilaat koulun historiaa Petosella – tämän koulurakennuksen ja täällä tapahtuneen 7-9 – luokkien opetuksen 20-vuotista taivalta.

Kun 7-9-luokkien opetus siirtyi 20 vuotta sitten keskustasta Pyörönkaaren tuntumaan, tuotiin entiseltä koululta mukana vanha matkalaukku, jossa siirrettiin Kallaveden koulun henki uuteen kouluun. Entisen koulun oppilaat ovat lähtiessään kirjoittaneet, mitä he haluaisivat siirtää uuteen kouluun. 

Nämä viestin ovat tallennettuna tähän matkalaukkuun:
-    positiivinen asenne, iloinen ilmapiiri ja yhteishenki
-    henkilökunnan ja oppilaiden välinen reilu ja yhteistyökykyinen henki
-    vuosikymmenten perinteet
-    teemapäivät
-    vapaa ilmapiiri
-    luokkahenki, jota kehitetään keinolla millä hyvänsä. Silloin opiskelukaan ei maistu puulta
-    suvaitsevaisuus


Samat asiat ovat koulussa tärkeimmät perustat onnistuneen opiskeluilmapiirin luomiseen tänäkin päivänä. Tänään tallennamme koulun henkeen täydennykseksi tämän lukuvuoden oppilaiden ajatukset.

Yhteisöllisyys oli 20 vuotta sitten kouluun tuotu tärkeä periaate ja sitä se on myös vuonna 2014. Uudessa tänä vuonna voimaan tulleessa oppilashuoltolaissa on keskeisenä yhteisöllinen oppilashuoltoryhmätyö koulun henkilökunnan, oppilaiden ja vanhempien yhteistyönä. Entisestään vahvistetaan kouluyhteisöjä viihtyisinä, turvallisina ja oppimismyönteisinä ympäristöinä. Uusi opetussuunnitelman vuonna 2016 tuo haasteet opetuksen kehittämiseen. 20 – vuotias koulurakennuksemme ja opetusvälineemme kaipaavat uudistusta, jota pikkuhiljaa on tehty ja tehdään. Mutta koulua eivät tee seinät ja välineet, vaan osallistuvat oppilaat ja innostunut henkilökunta.
Elämä kulkee eteenpäin. Koulu muuttuu, mutta perusasiat pysyvät ennallaan: inhimillisyys, suvaitsevaisuus ja toisen ihmisen kunnioittaminen. Meitä suomalaisia sanotaan usein valittajiksi. Huomaamme epäkohdat herkemmin kuin positiiviset ja iloiset asiat. Näin itsenäisyyspäivän aattona miettien monen muun valtion tilannetta on hyvä muistaa, kuinka hyvin meillä asiat loppujen lopuksi kouluissa ja Suomessa ovat.

Jatkukoon työ Kallaveden hengessä Pyörön yhtenäiskoulussa!

Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille ja erityiskiitokset päivän ja juhlan toteuttamisesta vastanneille.

Kommentit