Geokätköilyä harrastamaan


Kuopion ladun edustaja oli esittelemässä geokätköilyä harrastuksena. Mitä geokätköily mahtaa olla? Se on hauska harrastus, joka mahdollistaa ulkoilun raittiissa ilmassa. Se on kehittävää ja opettavaa aivojumppaa. Lähes jokaisen on mahdollista harrastaa geokätköilyä.  Geokätköily on maailmanlaajuista toimintaa. Lyhyesti geokätköily on purkin etsimistä kartan ja/tai GPS-laitteen avulla. Se on suunnistusta lisämausteilla.

Mistäpä kätköjä voi löytää? Kätköjä on hyvin paljon ympäriinsä, vain mielikuvitus on rajana. Kätköjä löytyy (tai ainakin niitä sijaitsee) maastossa kiven alla, puun kolossa, juurakossa, kannon nokassa, sammaleen suojissa, kallioilla ja näköalapaikoilla. Kaupungissa geokätköjä kannattaa etsiskellä ovenpielistä, ikkunalaudoilta, rännin takaa ja muurien koloista. Piilot ovat aina ulkona. Suomessa on yli 7000 ja maailmassa yli 100 000 kätköä, joten joku löytyy varmasti.

Kätkötyyppejä ovat Traditional, Multi ja  Mystery. Traditional-kätkö löytyy suoraan koordinaattien ilmoittamasta paikasta. Multi sisältää useita pisteitä, joissa pitää käydä. Pisteissä on aina koordinaatit seuraavaan pisteeseen. Lopussa on kätköpurkki. Mystery on hyvää aivojumppaa. Siinä on ratkaistava jokin tehtävä tai arvoitus koordinaattien saamiseksi.
 
Mitä kohteesta löytyy? Regular-tyyppi on litran kokoinen tai sitä isompi purkki. Small on puolestaan pakasterasia tai vastaava. Micro on yleensä filmirullan kotelo tai pieni lääkepurkki. Maasto on luokiteltu haastavuuden perusteella asteikolla 1-5. Ykköstaso on tasainen ja helposti saavutettavissa oleva kätkö. Tästä on aloittelijoiden hyvä lähteä liikkeelle. Vitonen vaatii erikoisvarusteita, kuten esimerkiksi kiipeilyvälineet. 
 


Geokätköilyssä tarvitaan reippaan mielen lisäksi GPS-laitetta tai karttaa. Vaatuksen on oltava ulkoiluun sopiva ja säänmukainen. Lisäksi mukana kannattaa olla taskulamppu, kynä ja erilaisia apuvälineitä kätkön nappaamiseen. Joskus purkki voi olla  mitä kummallisimmissa paikoissa.
 
 
Joskus haastavan kätkön nappaamiseen
tarvitaan jopa valjaita. Turvallisuus
on tärkeää ottaa huomioon ja yksin ei
kannata lähteä kapuamaan korkealle.
Geokätköilijän tarpeellisia apuvälineitä.
Magneetin avulla on helppo pyydystää vaikkapa
korkeaan metallitolppaan piilotettu kätkö.
 
Tarkempaa tietoa geokätköilystä saat nettiosoitteessa www.geocaching.com.

Kommentit