AVOIMIN MIELIN KOULUTIELLE - PÄÄKIRJOITUS

Koulutyö on tempaistu tulille. Erityisesti yläkoulun seitsemäsluokkalaisille ja alakoulun ekaluokkalaisille koulun alku on kihelmöivää aikaa. Monelle lapselle ja nuorelle uudet ihmiset aiheuttavat visaisia mietteitä. Saankohan uusia kavereita, millaisia opettajia kohtaan? Olo on kuin Antoine De Saint-Exupéryn pikku prinssillä, joka lähti turvalliselta kotitähdeltään etsimään ystäviä ja oppimaan uutta.

Me ihmiset suhtaudumme uusiin tilanteisiin hyvin eri tavoilla. Joskus me kasvatamme piikit, joiden ajattelemme suojelevan meitä hankalilta tilanteilta. Pikku prinssi kysyi, mitä hyötyä piikeistä on. De Saint-Exupéry tokaisi piikkien olevan pelkkää pahuutta. Piikit tuntuvat kaverin korvissa ikävinä sanoina tai iholla pistävänä katseena. Ilkeät sanat ja teot voivat pistää syvälle ja joskus piikki kirvelee mieltä vielä aikuisenakin. Joskus pisteliäisyys on uuden luokkakaverin keino hakea huomiota. Liian usein pisteliäisyys saa kummallista voimaa väsymyksestä, kun ei ole muistettu mennä koulua edeltävänä iltana ajoissa nukkumaan. Toisinaan pisteliäisyys on ihan vain ajattelemattomuutta, jopa tyhmyyttä.

Voisimmekin sopia heti kouluvuoden aluksi, että vain ruusut ja siilit tarvitsevat piikkejä. Meidän ihmisten ei ole tarpeen piikitellä toinen toisiamme, meidän ei tarvitse olla ilkeitä toisillemme - ei aikuisten eikä lasten. Kettu opasti pikku prinssiä: "Uusi kaveri kannattaa kesyttää kärsivällisesti, ruohikossa istuskellen." Kannattaa kuitenkin muistaa, että maailmaan mahtuu monenlaista tallaajaa. Silloin voimme ajatella pikku prinssin lailla: "Täytyy sietää paria lehtimatoa, jos haluaa tutustua perhosiin (De Saint-Exupéry)." 

VERRATONTA KOULUVUOTTA JOKAISELLE TUTKIMUSMATKAILIJALLE. 
KERÄTÄÄN MATKAN VARRELLA PALJON MIELENKIINTOISIA JUTTUJA 
YHTEISEEN VERKKOLEHTEEMME! 
T. Satu-ope

 

Kommentit