KUULEN MUTTA KUUNTELENKO? - PÄÄKIRJOITUS

Tarina kertoo, että kauan sitten Lapissa asui vain jättiläisiä. Pohjoinen oli jättiläisten maa. Jättiläiset syntyivät tuntureiden mukana maan syleilyssä, kun jäät puristivat maita valtavalla voimalla. Yksi jättiläisistä oli erityisen tarkkakuuloinen ja leikillisesti häntä alettiin nimittää Korvaksi. Hän kuuli kaiken, kuiskauksetkin. Korvalta ei jäänyt mitään kuulematta ja se asettui yksinäisyyteen muista kauemmaksi, koska halusi olla kuulematta kaikkea. Kerrotaan, että vieläkin Korva kuulee kaiken, vaikka on kivettynyt Korvatunturiksi – joulupukin kotipaikaksi. (Sven Pahajoki, Joulupukin salaisuus)

Useimpien ihmisten päivään kuuluu runsaasti rönsyilevää juttelua. Selostamme toisillemme päivän tapahtumia, vitsailemme, neuvottelemme, vaadimme, käskemme, pyydämme, kyselemme, vastaamme, tiedotamme... Puhumme aktiivisesti kaiken aikaa.

Mutta, miten usein pysähdymme kuuntelemaan? Kun kysäisemme kaverilta kuulumisia, jäämmekö oikeasti kuuntelemaan vastausta. Osaammeko sulkea epäitsekkäästi suumme ja kuunnella, mitä asiaa toisella minulle on?

Joillakin ihmisillä on rauhoittava taito kuunnella mutta hyväksi kuuntelijaksi voi myös oppia. On osattava vain olla ajatuksella läsnä. Se on joskus hankalaa kaiken kiireen keskellä. Hyvä kuuntelija katsoo puhujaa silmiin ja tukee toisen puhetta pienillä eleillä kuten hymyllä. Empaattisuus on myös tärkeä taito. Empaattisuus tarkoittaa sitä, että kuuntelija osaa asettua toisen ihmisen asemaan. Hyvä kuuntelija nauraa vain hauskoille jutuille ja lohduttaa, jos toisella on huono päivä. Hyvän kuuntelijan ei kuitenkaan tarvitse tietää vastauksia kaikkein visaisimpiin kysymyksiin. Hyvä kuuntelija ei vaihda puheenaihetta, kun itseä alkaa pitkästyttää eikä lyttää toisen ajatuksia omilla mielipiteillään. Yksinkertaisimmillaan hyvä kuuntelija vain on vierellä  ja kuuntelee.

Näin joulun alla voisimmekin napata kännykän kuulokkeet korvilta pois ja kuunnella, mitä toisilla ihmisillä on meille sanottavana. Ehkäpä voisimme myös piipahtaa jonkun yksinäisen vanhuksen luona kuuntelemassa, miten hänen päivänsä on sujunut.
Ja jos oikein tarkkaan kuuntelemme, voimme pian kuulla joulutontun askelia portailla …

MUKAVAA ADVENTINAIKAA KAIKILLE PYÖRÖLÄISILLE!
t. Satu-ope

 

 

Kommentit