TOLKUN IHMISIÄ

Mediassa herätti huomiota ja ajatuksia iisalmelaisen kirjailijan Jyri Paretskoin kolumni tolkun ihmisistä (IS 28.1.2016). Päätimme yhdeksäsluokkalaisten kanssa pohtia ja kirjoittaa, millainen on nuorten mielestä tolkku ihminen. 

TOLKUN IHMISET

Suomalaiset ovat usein tolkun ihmisiä. Monesti pelkkä maalaisjärjellä ajattelu on paras vaihtoehto ja siinä me olemme melko hyviä. Suomen ilmainen ja tasa-arvoinen peruskoulu ja hyvä peruskasvatus tekevät meistä tolkun ihmisiä.

Tolkun ihminen on järkevä, luotettava ja hyväksyy kaikki omana itsenään. Tolkun ihminen voí olla eri mieltä asioista toisten ihmisten kanssa mutta ei lyttää heidän ajatuksiaan heti maanrakoon.

Tolkun ihminen ei valita asioista, joihin ei voi vaikuttaa. Kesäsäistä on turha valittaa. Tolkun ihminen miettii, mitä suustaan päästää ja mistä ryhtyy valittamaan. Joku joutuu aina pettymään, kun asiat eivät mene hänen mielensä mukaan.

Tolkun ihmiset voisi määritellä realisteiksi. He ajattelevat asiat monelta kannalta.

Tolkun ihmisen ei tarvitse tykätä kaikista, mutta hän ei valitse ystäviään ulkonäön tai uskonnon perusteella.

Tolkun ihminen on asiallinen, viisas ja järkevä ihminen. Se ei valita turhista asioista tai keksi juoruja eikä turhanpäiväisiä puheenaiheita. Tolkun ihminen ei anna periksi vaan tekee kaiken huolella loppuun.

Tolkun ihminen esiintyy julkisesti omana itsenään ja julkaisee sosiaalisessa mediassa vain omia mielipiteitään.

Tolkun ihminen ei hyväksy kiusaamista tai minkäänlaista nimittelyä.

Jos hän ostaa jotain, hän miettii, tarvitseeko todella sitä ja voisiko laittaa vastaavan rahamäärän johonkin hyödyllisempään.

Tolkun ihminen ei osta aina kalleinta, vaan ajattelee tuotteen käytännöllisyyttä ja hinta-laatu-suhdetta. 

Vaikka koulussa on huonoa ja mautonta ruokaa, tolkun ihminen tajuaa, että siitä ei yksinkertaisesti voi tehdä parempaa niillä määrärahoilla, jotka siihen on annettu. Hän myös tajuaa, että se on äärimmäisen hyvää verrattuna siihen, että millä rahalla se tehdään ja syö sitä vikisemättä. 

Tolkun ihminen ymmärtää, miten tärkeää on noudattaa käytöstapoja ja antaa muille oma rauha esimerkiksi työpaikoilla ja kouluissa hyvän yhteistyön säilyttämiseksi. 

Tolkun ihminen ei salli väkivaltaa millään tasolla ja kunnioittaa ihmisten fyysistä koskemattomuutta. 

Tolkun ihminen kohtelee kaikkia tasa-arvoisesti niin hyvässä kuin pahassa riippumatta kansallisuudesta, iästä tai yhteiskunta-asemasta.

Tolkun ihminen auttaa muita hädässä esimerkiksi onnettomuuksissa eikä jätä heitä oman onnensa nojaan.

Tolkun ihminen koettaa elää niin terveellisesti kuin mahdollista, ettei hänen elämänsä menisi pilalle erilaisten sairauksien takia. 

Tolkun ihmiset aloittavat heille annetut tehtävät ajoissa ja tekevät ne huolella loppuun, jotta voivat olla tyytyväisiä tulokseensa.

Tolkun ihminen ei valitettavasti sano, jos toisen tekemisessä ei ole tolkkua. Sen sanominen voisi tehdä toisistakin tolkun ihmisiä.

(Kirjoittajat ovat 9.luokkalaisia poikia)

Kommentit

  1. Noista kommenteista tulisi tehdä "huoneen taulu" näkyvälle paikalle koulussamme. Noin fiksuja oppilaita meillä on:)

    VastaaPoista
  2. Todella hyvä kirjoitus! Voisi laittaa laajempaankin levitykseen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti