UUSIA EHDOKKAITA VUODEN TURHAKKEIKSI


Arjen keskellä on joskus paikallaan arvioida, tarvitsenko minä todella tätä esinettä tai laitetta, jonka väitetään helpottavan elämääni. Näin voidaan välttyä turhilta ja hintavilta ostoksilta ja vähentää sekä kodin että luonnon kuormittumista.
 
Oppilailla oli tehtävänä keksiä ihkauusi laite. Heidän varsinainen tehtävänsä oli selostaa ääneen koko luokalle laitteen toimintaperiaate sekä kuvailla laitteen ulkonäköä ja ominaisuuksia. Meillä oli 7A-luokassa monen monta uutta da Vincia, Edisonia ja Belliä.
 
Yksi ryhmistä keksi aktiiviset Walking shoes-kengät. Ne saavat jalat liikkumaan yksinään. Kengät on tarkoitettu etupäässä motivaatiorajoittuneille liikkujille. Kysymyksiä herätti, miten paljon kaloreita nämä kengät saavat kulumaan ja kasvaako kunto lopulta ollenkaan. Kengät pakottavat kuitenkin siirtämään jalan toisen eteen, vaikka liikkuminen laiskottaisi kuinka.
 
Kieli poskella asian ytimeen osui keksintö nimeltään TWR eli Tämä Vie Rahat. Laitteen idea on siinä, että sen avulla hankitut ansiot menevät suoraan laitteen tekijöille ja heistä tulee rikkaita. TWR aiheuttaa kovaa ja ärsyttävää ääntä. Kun siihen laittaa rahaa, ääni sammuu viideksi minuutiksi. Laite toimii siten, että ensiksi kyllästyt sen ääneen ja kävelet sen luokse. Sitten tunget rahaa rahalle varattuun reikään. Ääni sammuu. Pian sama toistuu. Tämä, jos mikä on vuoden turhake.
 
Taskumauria puolestaan pysäyttää ajan. Oppilaat olivat sitä mieltä, että välillä olisi kiva saada  aíka pysähtymään. Aamulla olisi kiva nukkua hieman pitempään ja laitteen avulla voitaisiin helpottaa noloja tilanteita. Kun aika ympärillä pysähtyy, voit hipsiä noloista tilanteista hiljaa pois.
 
Taskumauria

Nuoret olivat myös oivaltaneet, että nykypäivän keksinnöille on ominaista eri laitteiden yhdistely. Vuosia sitten yhdistettiin esimerkiksi kännykkä ja kamera. Radio ja  leivänpaahdinkin on jo risteytetty. Yksi ryhmistä päätti yhdistää kännykän T-paitaan. Rinnassa sijaitsevat napit mietityttivät tulevia käyttäjiä. Keksijät hionevat vielä laitteen käytettävyyttä.
 
T-phone
 
Laitteet herättivät runsaasti iloista keskustelua. Opettelimmekin keskustelemaan kaikki yhdessä isolla porukalla. Keskustelun viestistä olemme varmasti kaikki yhtä mieltä: Nykymaailmassa ihminen houkutellaan tarvitsemaan erilaisia laitteita, vaikka todellisuudessa pärjäisimme ilman "uusia ja mullistavia, arkea helpottavia vempaimia".
 
Joten pistetään nyt ihan vain lihasvoimalla ne lenkkitossut liikkeelle ja annetaan sen ajan vain kulua - kesäloma tulee ainakin nopeammin.



Pizzaseinistäjä
Minikeittiö matkalle mukaan

 

Kommentit