SUVAITSEVAISTA SYYSKUUTA - Pääkirjoitus


Kun eräänä aamuna tulin kouluun, pari oppilasta kysyi minulta: - Tiedätkö ope, mikä on vemppu? Vastasin, että sana on minulle vieras. Poikia alkoi naurattaa ja toinen heistä hihkaisi: - Ahaa, sekään ei tiedä, vaikka se tietää kaikki maailman sanat! Toisella tunnilla tietokoneeni oikutteli ja murisin ääneen, että kylläpä tekisi mieleni kiroilla tälle koneelle. Eräs oppilas kysyi iloisesti: - Miten äidinkielenopettajat kiroilevat? Sanotteko te, että voihan kirjallisuus
Huomasin kohtaavani stereotyyppisiä oletuksia –  äidinkielenopettajat ovat henkilöitä, jotka ovat lukeneet kaikki maailman kirjat ja tuntevat kaikki maailman sanat. (Voin tunnustaa - pari kirjaa on vielä lukematta.) Äidinkielenopettajat kiroilevat oman alansa sanastoa hyödyntäen. (Väärin - joskus valitettavasti vähän rumemmin, esimerkiksi silloin, kun isken varpaan kiveen.) Minusta nämä keskustelut ja johtopäätökset olivat hauskoja ja ne virkistivät päivääni. Aina stereotyyppinen ajattelu ei kuitenkaan ole hauskaa.

Kohtaamme päivittäin monenmoisia ihmisiä. Joka päivä ihmiset tekevät myös päätelmiä toinen toisistaan lähinnä ulkonäön ja käyttäytymisen perusteella. Ihmistuntemustamme ohjaavat usein muiden ihmisten sanomiset, mielipiteet ja jo lapsuudessa omaksutut asenteet. Tämän vuoksi saatamme joskus  tehdä johtopäätöksiä puutteellisin ja rajoittunein tiedoin. Tämä saattaa johtaa virheellisiin tulkintoihin ja voimme tuomita vieraat ihmiset väärin perustein.

Vanha sanonta väittää savolaistenkin olevan kieroja. Kyllä savolaisten joukkoon mahtuu reiluja ja rehellisiä sekä ymmärrettävää suomeakin puhuvia ihmisiä. Meitä kannattaa ehdottomasti jututtaa tarkemmin. Näin kannattaa tehdä myös vihreähiuksisten, muhevien, pitkien, pätkien, tummien ja vaaleiden ihmisten kanssa. Ehkäpä se onkin lopulta ajatuksenlento, joka ihmiset kavereiksi yhdistää. 



VÄRIKÄSTÄ SYYSKUUTA KAIKILLE PYÖRÖLÄISILLE!

T. Satu-ope

Kommentit