TÄHTIÄ KUIN... Pääkirjoitus


Olen seurannut mielenkiinnolla TV-sarjaa nimeltään Tähdet tähdet. Siinä joukko suomalaisia eturivin laulajia astuu oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja koettelee rajojaan itselleen vieraissa musiikkilajeissa. Tähdet tähdet -ohjelmassa oopperalavoilla korkeuksiin kajauttavan sopraanon ääni taipuu suomirockin vaatimaan käheyteen. Känkkäränkästä laulaneen suomirockarin on puolestaan viritettävä äänensä falsettiin.

Luulen, että tässä kilpailussa on tärkeää unohtaa täydellisyyden tavoittelu. Voisi olla suorastaan mahdotonta astua Dingon Neumannin, Shakiran tai Adelen kaltaisten virtuoosien saappaisiin. Itse tipahtaisin niihin kuin Liisa Ihmemaassa kanin koloon. Tässä kilpailussa täydellisyys syntyy irrottelulla, heittäytymisellä ja persoonallisuudella. Varmuus puolestaan syntyy uskalluksesta epäonnistua, olla hieman hölmö ja hupaisa. Tähdet tähdet -ohjelmassa on valloittavaa, että siinä saavat housutkin ratketa ihan tarkoituksella. Ihmiset nauravat mutta kurjempaa olisi, jos eivät nauraisi.

Uskalletaan siis mokata mutta ei oteta sitä tavaksi. Uskalletaan heittäytyä mutta ei jäädä rähmälleen mutaan. Tehdään vähän enemmän kuin parhaamme mutta hyväksytään epätäydellisyys itsessämme. Ei ajella tylsästi puoliteholla tai lyhyillä valoilla, vaan elellään ja opiskellaan pitkäjänteisesti, kaukokatseisesti valoisalla mielellä.
 
T. Satu-ope
 
 

Kommentit