Ehkäisevän työn viikolla oppilaat pääsivät vaikuttamaan

Tällä viikolla koulullamme on vietetty Ehkäisevän työn teemaviikkoa. Kyseessä on valtakunnallisesti vietettävä päihdetyönviikko, jonka tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia. 

Viikon aikana oppilaat ovat saaneet keskustella erilaisissa pajoissa mm. pelaamisen roolista omassa elämässään sekä pelaamisen hyödyistä ja haitoista. Koulussa on käyty keskustelua myös päihteisiin liittyen. Tyttöjentalossa puolestaan tarjottiin kokemuksia erilaisuudesta ja eriarvoisuudesta ympäri maailman. 

Mahdollisuuksien kahvio oli hyvin suosittu paikka. Kahviossa oppilaat saivat ottaa kantaa ja vaikuttaa koulumaailman asioihin. Tämä tapahtui kirjoittamalla jatkoa annettuihin lauseisiin. Näitä lauseita olivat mm.: 

Jos olisin rehtori,...
Jos olisi välituntivalvoja, niin...
Jos olisin opettaja,...
Jos olisin tukioppilas,...
Olisi mukavaa, jos koulussa...
Toisin koulun käytäville...
Luokassa olisi kivaa, jos...

 
Kirjoitettua lausetta vastaan kahviosta sai yllätyksen. Näin oppilaita kannustettiin kokeilemaan vaikuttamista. Toiminnan koordinaattoreina toimivat koulumme hanketyöntekijät Helmiina Haataja ja Kirsi Kokkonen. 

Haataja ja Kokkonen kertoivat palautteessaan, että Mahdollisuuksien kahvio oli suurmenestys: oppilailta tuli lähes 350 kehittämisideaa Pyörön koulun arkeen liittyen! He totesivat, että Pyörön koulussa on todella fiksuja oppilaita. Oppilaiden kehittämisideat liittyivät  välituntikäytänteisiin, ruokailuihin ja oppitunteihin. Oppilailla on halu kehittää koulun yhteisöllisyyttä. Erityisesti esille nousi oppilaiden halu tehdä enemmän asioita yhdessä opettajien kanssa.  "Ideat viedään oppilaskunnalle ja tukioppilaille, joissa on kykyä ja halua viedä ideat toteutuksen tasolle", iloitsevat Haataja ja Kokkonen.


 Teksti ja kuva: Satu M.

Kommentit