9.luokkalaiset vierailivat Yrityskylässä


Torstaina 15. joulukuuta olin luokkani kanssa vierailemassa Yrityskylässä. Yrityskylä oli tuttu alakoulusta, mutta tällä kertaa Yrityskylässä pelattava peli oli haastavampi. Luokkamme muodosti viisi tiimiä. Olimme siis Junttan Oy –nimisen yrityksen johtotiimejä ja kilpailimme toisiamme vastaan. Peli muodostui neljästä kvartaalista. Alussa kvartaalit olivat pidempiä, mutta loppua kohti mentäessä ne lyhenivät. Tiimeissä meillä oli tietyt roolit, jokainen hoiti oman tehtävänsä. Laskimme myytävien tuotteiden – paalutuskoneiden – hintoja,  valmistimme ja  myimme niitä Saksaan ja Yhdysvaltoihin. Jotta pääsimme myymään paalutuskoneita Yhdysvaltoihin, yrityksellämme piti olla riittävästi mainepisteitä. Niitä saimme, kun toimitimme tilauksia ajoissa ja voitimme mainehaasteita ja tarjouskilpailuja. 

Minusta tämä kokemus oli hyvin mielenkiintoinen. Vaikka olin kuudennella luokalla käynyt Yrityskylässä, tämä kerta oli todella erilainen. Pidin paljon siitä, että pääsin käyttämään englantia, sillä myimme paalutuskoneita ja kerroimme yrityksemme toiminnasta Saksan ja Yhdysvaltojen yrityksille englanniksi. Sanasto tosin oli erilaista siihen verrattuna, mihin on tottunut, mutta hyvin asiat sai onneksi selitettyä. 

Pelin aikana meillä oli kiire, todella kiire. Työtehtävillä oli tiukat aikarajat, ja jos tilaukset myöhästyivät, mainepisteitä sakotettiin. Ryhmässä piti siis tehdä hyvää yhteistyötä, jotta pelissä voisi onnistua. 

Peli markkinoiden valloittamisesta ja yrityksen pyörittämisestä oli oikein realistinen. Pelissä tapahtui sellaisia tapahtumia, joihin emme itse voineet vaikuttaa, kuten raaka-aineiden hinnan nousua. Saimme pelin päätyttyä kuulla, että kaikki, mitä oli tapahtunut, kuten neuvottelut muiden saksalaisten ja amerikkalaisten yritysten kanssa, oli tapahtunut oikeasti Junttan Oy:lle. 

Mielestäni jokaisen yläkoululaisen pitäisi vierailla Yrityskylässä, sillä siellä pääsee näkemään pelin muodossa sellaisia asioita, joita koulussa opetetaan ja jotka ovat monien aikuisten arkipäivää. Miten tämä hinnan nousu vaikuttaa minuun? Miten se vaikuttaa ihmisiin ympärilläni? Mitä minun tulee tehdä, jotta tuotteeni menevät yhä kaupaksi? 

Pian me yläkoululaisetkin olemme enemmän mukana tässä aikuisten maailmassa, jossa pitää tehdä omia päätöksiä järjellä, mutta myös muita ajatellen. Uskon, että Yrityskylä valmentaa monia nuoria tähän maailmaan astumisessa.

Teksti ja kuvat: Ella Mustonen 9H








Kommentit