SPORTTIKOUTSI AUTTAA YLÄ-PYÖRÖN OPPILAITA LÖYTÄMÄÄN MIELUISAN TAVAN LIIKKUA


Parasta aikaa aloittelee Sporttikoutsi-toiminta pilottikauttaan Ylä-Pyörössä. Sporttikoutsi ja liikunnanohjaajaopiskelija Anni Hirvonen kävi tänään kertomassa nuorille toiminnasta. Annia näemme vielä kevään aikana useita kertoja. Hirvonen selitti, että Sporttikoutsi-toiminta on suunnattu yläkouluikäisille nuorille, jotka liikkuvat vähän tai jotka eivät ole löytäneet itselleen sopivaa liikuntaharrastusta tai jotka eivät liiku oman terveytensä ja toimintakykynsä kannalta riittävästi.
Sporttikoutsi on kuin eräänlainen personal traineri, jonka tavoitteena on tiukkojen ja tavoitteellisten kunto-ohjelmien sijaan löytää nuorta kiinnostava ja nuorelle sopiva, ikioma laji. Tällä tähdätään liikkuvaiseen elämäntapaan ja liikkumiseniloon. Samalla nuori voi löytää vaikkapa uusia kavereita tai nauttia aktiivisesta vapaa-ajasta vanhojen kavereiden kanssa.

Sporttikoutsi tukee nuorta erityisesti liikuntaharrastuksen aloitusvaiheessa. Toiminta tapahtuu esimerkiksi koulussa pitkillä välitunneilla, koulun jälkeen sovitussa paikassa, uimahallilla tai kuntosalilla.
Hirvonen kertoi, että ensimmäisellä tapaamiskerralla puhutaan terveyteen liittyvistä asioista ja kartoitetaan yhdessä, mitkä lajit nuorta saattaisivat kiinnostaa. Seuraavilla tapaamiskerroilla nuori voi lähteä yhdessä sporttikoutsin kanssa testaamaan eri lajeja. Nuori ja koutsi voivat esimerkiksi harjoitella kuntosalilla, lenkkeillä tai hiihtää. Jos useampi nuori on kiinnostunut samasta lajista, voidaan toimia myös pienissä ryhmissä. Koutsi voi järjestää esimerkiksi yhteisiä pallopelikertoja. Toimintaan voi heti alkuun ilmoittautua yhdessä kaverin tai kaveriporukan kanssa, jos yksin ilmoittautuminen tuntuu hankalalta.

Pilottihanke kestää toukokuun 2017 loppuun asti mutta Hirvosen mukaan jatkossa toiminta voisi kestää koko lukuvuoden ajan. Toiminnasta kiinnostunut oppilas voi ilmoittautua kouluterveydenhoitajalle, liikunnanopettajalle tai suoraan sporttikoutseille, joiden yhteystiedot löytyvät alta.
Hirvonen toivoo, että nuoret, jotka kaipaavat elämäänsä liikettä ja energiaa, tulisivat rohkeasti mukaan kokeilemaan.  

Lisätietoa Sporttikoutsi-toiminnasta saa liikunnanohjaaja Laura Korhoselta (laura.maria.korhonen@kuopio.fi) ja liikunnanohjaajaopiskelija Anni Hirvoselta (annihirvonen@kamk.fi)

Teksti ja kuva: Satu M.

Kommentit