PÄÄKIRJOITUS

"Everyone is worthy." Näin sanottiin koulurauhaa julistettaessa 11.8.2016.

Nuo sanat ovat siis tämän lukuvuoden koulurauhan teema. Jokainen on arvokas. Mikä merkitys noilla sanoilla on? YK:n ihmisoikeuksienjulistus tukee ajatusta ihmisarvosta - siitä, että minä, sinä, me kaikki olemme arvoiltamme samanarvoisia. Ihmisarvo on kaikkien oikeus. Meillä on oikeus tulla kohdelluiksi oikein, olimmepa missä vain.

Koulu opettaa ihmisille eri asioita. Yksi tällainen asia on sosiaaliset taidot. Miten kohtelen toisia, siten etten loukkaa heitä? Miten osoitan kunnioittavani muita? Kiusaaminen jättää jälkiä ja voi vaikuttaa loppu elämään. Siksi se, miten kohtelemme toisia, on hyvin tärkeää myös koulussa.

Me kaikki olemme erilaisia ja meillä on oikeus olla sellaisia kuin itse olemme. Vaikka kaikki muut sanoisivat, että jokin on outoa, vain koska se ei ole 'in', meillä saa olla oma mielipide. Tietenkin on tärkeää ajatella, miten oma toimintatapa ja omat ratkaisut vaikuttavat muihin ympärillä oleviin. Joutuuko joku vaikeuksiin toimintani vuoksi? Miten ratkaisuni hyödyttävät muita?

Aika ajoin voi olla hyvä palauttaa mieleen tämän lukuvuoden koulurauhan teema. Sen miettiminen kannustaa meitä olemaan kaikille ystävällisiä ja ennen kaikkea muistamaan, että jokainen on arvokas. Arvostetaan kaikkia ja kohdellaan toisia reilusti!



Arvokkuus ei ole "sinun" tai "minun".
Arvokkuus on meidän.

Teksti: Ella Mustonen 9H

Kommentit