Mitä kahdeksasluokkalainen arvostaa?

Tyytymättömyys leimaa usein nykyajan ihmistä. Valitamme monista asioista emmekä oikein osaa arvostaa kaikkea sitä hyvää, joka meidät ympäröi. Kirjoitimme kahdeksasluokkalaisten kanssa arvoista. Tässä otteita siitä, mitkä asiat ovat nuorelle tärkeitä.
                                                       

Pidän elämässäni tärkeänä järkeä, Suomea, motivaatiota, perhettä, onnellisuutta, luontoa, sukua, tasa-arvoa, kalastusta ja vapautta. (poika 8lk.)

Minä pidän elämässä tärkeänä sitä, että osaa kunnioittaa toisia ja heidän omaisuuttaan. Muita henkilöitä pitäisi kohdella samalla tavalla kuin haluaa itse tulla kohdelluksi. Toisten omaisuuteen ei saisi koskea ilman lupaa, saati varastaa. Arvostan paljon yksinoloa ja työrauhaa. Työrauha pitäisi antaa muille, koska he saattaisivat haluta keskittyä opetukseen eikä kuunnella muiden huutoa.
Suomessa koulutus on maailman huipputasoa. Täällä saa hyvää opetusta, erityisapua, jos sitä tarvitsee ja ilmaista kouluruokaa. (tyttö 8lk.)

Minulle elämässä on tärkeää unelmoiminen ja unelmien tavoittelu. Raha on myös minulle tärkeä arvo, koska sillä voi toteuttaa todella monia unelmia. Perhe, kaverit ja sukulaiset ovat tärkeitä siksi, että he tukevat ja kannustavat ja minulle tulee hyvä mieli, kun ajattelen, että joku odottaa minua kotona. On myös tärkeää, että saan käydä koulua ja kouluttautua johonkin ammattiin, josta saan rahaa. (poika 8lk.)

Pidän elämässä tärkeänä koulua, jotta osaisimme asioita ja saamme töitä. Ilman koulua mikään ei toimisi. Ihmiset eivät osaisi tehdä mitään. Arvostan myös ystävällisyyttä, koska jos kaikki olisivat ilkeitä, kaikilla olisi paha olla. (poika 8lk.)

Musiikki on tärkeä osa elämääni, sillä kuuntelen musiikkia joka ikinen päivä. Joskus musiikki rauhoittaa minua. Sitä on mukavaa kuunnella joukkuekavereiden kanssa pelireissuilla. Musiikki auttaa minua paremmin keskittymään johonkin asiaan. Kun luen jotain, keskityn enemmän, kun kuuntelen musiikkia. Perhe on tärkeä osa elämääni. On hyvä mennä aina kotiin, kun äiti on tehnyt ruokaa. Vanhemmat kuljettavat minua myös jalkapalloharjoituksiin ja se on hyvä asia. (Poika 8lk.)

Kaikista tärkein asia on koulutus. Sen avulla opimme käytännön asioita, kuten matematiikkaa, äidinkieltä ja kirjallisuutta sekä myös erittäin tärkeää arvoa - ystävyyttä. Suomen hyvä terveydenhoito on mielestäni myös tärkeä arvo. Arvostan sitä, että se on ilmaista lapsille ja sairaanhoitajat ja lääkärit on koulutettu hyvin ja hoitavat ja osaavat asiansa. Mielestäni tärkeä arvo on myös huolellisuus. Kun asiat tehdään hyvin ja huolellisesti, säästyy aikaa ja rahaa. Huolelliset ihmiset ovat tajunneet, että jos kaikki tekee nopeasti ja hutaisten, kostautuu se joskus takaisin. Arvostan myös perhettä. Perhe on tärkeä asia elämässä ja se vaikuttaa paljon siihen, millainen ihmisestä tulee.  Lisäksi arvostan myös ystäviä. Ystävät ovat perheen tavoin tärkeä osa elämää, koska he tukevat huonoina aikoina. (poika 8lk.)

Kommentit