Kiroilu koskee korviin - PÄÄKIRJOITUS


Käyttämämme kieli kertoo paljon siitä, millaisia olemme. Annamme siis puhuessamme itsestämme tietynlaisen kuvan etenkin vieraille ihmisille. Puheemme paljastaa sanavarastomme laajuuden sekä suhtautumistapamme toisiin ihmisiin. Kielemme kertoo positiivisuudesta ja negatiivisuudesta, arvostamisesta ja väheksymisestä. Ystävällinen ja lempeä ihminen viljelee myönteisiä ja hyvää mieltä tuovia sanoja enemmän kuin mielipahasta kärsivä ihminen. Kieli on myös vallanväline ja sillä on mahdollista vaikuttaa voimakkaasti toisiin ihmisiin. 

Suomen kieli on hyvin kekseliäs kieli ja murteissa tämä kekseliäisyys korostuu erityisesti. Esimerkiksi savolainen voi kävellessään lompsia, laahustaa, löntystää, rahjustaa, hissutella tai lontustaa riippuen ihan siitä, mikä tuuli kulloinkin tuivertaa. Savolainen saattaa istua ätjöttää, lötjöttää, röhnöttää tai kupottaa, jos kaveri sattuu istumaan vierellä. Jos savolainen puolestaan suuttuu, löytyy sillekin monenlaisia ilmaisuja: savolainen äkämystyy, kimpaantuu ja työlääntyy. Häntä sapettaa, sylettää ja ketuttaa. Savolaista alkaa ottaa pattiin, kupoliin ja pannuun.

Voisi siis kuvitella, että suomen kielestä löytyisi valinnanvaraa käyttää muitakin sanoja kuin v…ua tai …kelettä. 

Kiroilu on hirveän yleistä ja ihmiset eivät tunnu enää välittävän, kenen seurassa ja missä tilanteissa kiroillaan. Kiroilu on monilla ihmisillä karannut suupielestä. On eri asia kirota, kun iskee vasalla sormeen mutta sitäkin tapahtuu aika harvoin. On eri asia kiroilla, jos hampaaseen on tullut reikä ja särkee niin julmetusti. Ehkäpä on oikeutettua kirota, jos kaverin kanssa on tullut riitaa, mikä harmittaa. Mutta että kirosanoja käytettäisiin puhekielessä välimerkkien korvikkeina…huh!

Joka tapauksessa kiroilu on hyvien tapojen vastaista. Voisimmekin alkaa miettiä, miksi kiroilemme. Onko se tapa saada huomiota? Onko se tapa isotella? Onko se ikävä tapa, jota emme edes huomaa tekevämme? Kiroiluhan saattaa karkottaa jopa kaverit.

Olisiko aika siivota suu ja keksiä uusia, kenties vekkulimpia ilmauksia rytmittämään juttutuokioita. Siinähän voisi huomaamattaan saada kaverit nauramaan. Kieli on käyttäjänsä käyntikortti. Millaisen kortin sinä jätät jälkeesi?

Satu-ope



Kommentit