Kirjat passaavat lentopalloilija Aki Riihimäelle

Aki Riihimäki on  pelannut pitkän uran lentopalloilijana. Riihimäki pelasi Suomen lentopallomaajoukkueessa vuodet 1998-2004. Uransa hän päätti Pielaveden Sammossa vuonna 2014. 

Aki kävi Ylä-Pyörössä juttelemassa lukemisesta ja kirjoista sekä pallottelemassa hieman  8. luokan Puijo Wolleyn B-poikien kanssa. Lentopallo on hauska, ärhäkkä ja teknistä taitoa vaativa peli.

Aki kertoi pitävänsä lukemisesta. Viime vuosina lukeminen onkin ollut erityisen tärkeä osa Akin elämää, koska hän on valmistumassa pian farmaseutiksi Kuopion yliopistosta. Aki pohti, että opiskelussa tarvitaan hyvää ymmärtävää lukutaitoa sekä kykyä omaksua ja oppia uusia asioita.

Tietokirjojen lisäksi jännityskirjat maistuvat Akille. Erityisen hyvänä lukukokemuksena Aki on pitänyt Stephen Kingin Musta torni -sarjaa. Sarjan lukeminen vei monia vuosia, koska itse kirjailija piti pitkän tauon kirjan tuottamisessa. Ajan kuluessa syntyikin sitten muhkea ja kiinnostava kahdeksanosainen fantasiasarja, joka upposi lukijaansa kuin iskulyönti parkettilattiaan. Aki perusteli, ettei halua katsoa kirjasta tehtyä elokuvaa, koska hänen mielestään 1,5 tunnin leffa ei kata 15 vuoden kirjoitusurakkaa. Aki halusi jättää itselleen kirjasarjasta hyvän muiston.  

Aktiivisina lentopalloaikoina Aki käytti pitkät bussimatkat kirjojen lukemiseen ja nykyisin paras aika lukemiselle on ennen nukkumaan menoa. Kirjojen lukemisessa Aki pitää erityisesti siitä, että pystyy itse kuvittamaan tapahtumat mielessään. Elokuvat ovat liian valmiiksi ajateltuja. Aki haluaa itse luoda omat näkemyksensä asioista, myös kirjojen henkilöistä ja miljöistä. Kirjat saavat mielikuvituksen lentoon. Akin viesti nuorille on, että lukutaidosta kannattaa pitää hyvää huolta myös vapaa-ajalla. 


LÄMMIN KIITOS AKILLE LEPPOISASTA VIERAILUSTA!

Aleksi, Lauri, Valtteri ja Aki 


PS: Musta torni -sarjan ensimmäinen osa Revolverimies löytyy koulun omasta kirjastosta.


Teksti ja kuvat: Satu Meriläinen


(Tämä haastattelu kuuluu Pyörön koulun äidinkielenopettajien suunnittelemaan ja toteuttamaan Lukutsemppaus-projektiin, jonka tarkoituksena on tuttujen, kuopiolaisten roolimallien avulla innostaa nuoria lukemaan. Haastattelujen pohjalta tuotetaan myös Lukutsemppausvideoita, joita katsotaan äidinkielentunneilla.)

Kommentit