AVOIN RATKAISUILLE

Luonto oli kaikki, mitä oli ennen ihmistä. Kun ei osattu kasvattaa ruokaa, kaikki riippui siitä, mitä ympäristössä kasvoi.  Ihmiset kehittyivät ja nyt lähes kaikki ruoka on kasvatettua. Jos olemme joskus olleet täysin riippuvaisia luonnosta, pystymmekö joskus pärjäämään ilman sitä?

Luonto ei ole enää elämän edellytys useimmille. Koko maailman ihmiset syövät kasvatettua ruokaa mutta nälänhätää on silti paljon. Jos eläisimme täysin villissä luonnossa, meitä ei ehkä olisi näin paljon. Kenties olisimme voineet jättää luonnon vapaaksi ja hyödyntää vain villin luonnon tarpeita.

Mielestäni moni luonnon ongelmista johtuu siitä, että meitä ihmisiä on liikaa. Koska moni syö kasvatettua lihaa, se vie paljon tilaa. Tarvitaan paljon peltoa, että saadaan tarpeeksi kasveja. Se tuhoaa eri eläinlajien tilaa. Samalla katoaa metsiä, jotka  hitaasti suodattavat ilmaamme. Ihmisten määrä vain lisääntyy, samoin saasteet, joita aiheutamme. Ihmiskunnan tarpeet kasvavat luonnon kustannuksella. On uhkana, että tulevaisuudessa vaadimme luonnolta liikaa.

Suurin osa maailman ihmisistä asuu suurkaupungeissa. On heitä, jotka eivät koskaan ole nähneet metsää tai puhdasta luonnonvettä. Kuitenkin valtaosa heidän hyödykkeistään on luonnosta tai tuotettu sen kustannuksella. Sähkö voi olla tuotettu tuulivoimaloissa, kala saatu lautaselle suoraan merestä. Silti sitä on helppo olla huomaamatta. Moni ei ymmärrä, että heidän jokapäiväiset valintansa vaikuttavat suuresti. Siksi kaikkialla pitäisi tuoda paremmin esiin uhka nimeltään ilmastonmuutos.

Ilmastomuutos nähdään uhkana koko maapallolle. Ihmisten takia siihen on kehittynyt kierre. Metsät ja meret sitovat esimerkiksi hiilidioksidia. Mitä enemmän hakataan metsiä ja saastutetaan meriä, sitä nopeammin muutos tapahtuu. Luonto on se, mikä ylläpitää elämäämme, vaikka sitä ei aina tajuta. Ehkä jos kaikille jaettaisiin enemmän tietoa luonnosta, ihmiset haluaisivat tehdä jotakin.

Kukaan ei ole täysin varma, mitä tapahtuu, jos luonto katoaa kokonaan. Siitä on vaikeaa kuvitella seuraavan mitään hyvää. Lajeja kuolee jatkuvasti sukupuuttoon, koska elintila katoaa. Voiko sama tapahtua ihmisille? Jos kaikki luonnonvedet pilaantuvat, vesi pitää puhdistaa teknisesti. Sitä pitää olla paljon, jotta kaikille riittäisi. Myös energian puute voi olla suuri uhka. Jotkut energianlähteet, kuten fossiiliset polttoaineet tai bioenergia, voivat kadota kokonaan. 

Luonto on siis iso osa jokaisen päivää. Nyt voimme nauttia metsistä ja järvistä päivittäin huvin vuoksi. Se ei välttämättä tule olemaan mahdollista sadan vuoden päästä. Ehkäpä joku ei ole saanut tilaisuutta nauttia luonnosta, eikä siksi osaa arvostaa sitä. Välinpitämättömyys ja tietämättömyys ovat kenties suurimpia uhkia luonnolle. 

Toivon, että pystymme vanhoinakin nauttimaan samanlaisesta luonnosta kuin nyt. Ehkä ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä. Voidaan kehittää ekologisempia keinoja tuottaa energiaa ja ruokaa. Tilaa ihmislle voidaan myös hankkia niin, ettei luonto häiriinny.

Tyttö 9 lk.


Kommentit