MIELIPIDE: Pian rämmimme roskassa

Nykyään roskiin törmää luonnossa yhä useammin. Etenkin rannoilla ja vedessä. Uimarannoille jätetään paljon roskia, mikä on sääli, sillä roskat vievät rannan viihtyvyyden sekä rannoilta roskat pääsevät veteenkin. Myös erilaiset tehtaat päästävät roskansa veteen. Miksi? Eivät järvemme ja meremme ole mitään kaatopaikkoja eikä vesi kestä tällaista. Vedessä on niin paljon eliöitä, jotka siitä kärsivät eikä roskaaminen ole meille maalla eläville hyväksi. Viihdyn itse vedessä ja pidän uimisesta mutta roskat ja lian mukana tulevat levät  estävät veteen menemisen. 

Veneillessä huomaa, kuinka paljon saariin kerääntyy roskia ja miten likaista vesi on eri puolilla järveä. Kalastaessakin tulee paljon enemmän erilaisia roskia kuin kaloja - muovipusseja, alumiinitölkkejä, rautalankoja ja kaikkea epämääräistä. On hölmöä ja itsekästä ajatella: "Ei se yksi roska ketään satuta" Kyllä satuttaa! Mitä jos kaikki ajattelisivat samoin? Silloin olisi jo aika monta roskaa kerättävänä.

Tulevaisuus näyttää siis harmaalta, roskaiselta ja hyvin likaiselta. Luonto ja veisistöt tulevat täyttymään erilaisista roskista, mikä on mielestäni hyvin surullista. Ehkä jo lapsenlapsemme joutuvat rämpimään roskaisessa luonnossa ja vedessä. 

Kaisa 9A

Kommentit