PÄÄKIRJOITUS: Kun kaikki tekevät oman osansa...



Ihmiset ovat tällä hetkellä maapallon vaikutusvaltaisin laji. Olemme onnistuneet rakentamaan edistyneitä rakennelmia sekä kaupunkeja, rikkoneet fyysiset rajoituksemme mm. mikroskooppien ja lentokoneiden avulla, jopa (tietyllä tavalla) huijanneet kuolemaa rokotteiden ja lääkkeiden avulla.

Mutta vaikka olemme vaikutusvaltaisia, emme ole täydellisiä. Kukaan ei ole. Ihmiset esimerkiksi tappavat toisiaan ahneuden, uskonnon tai jonkun muun syyn takia. Mutta yksi vakavimmista asioista on, että maailmaamme lähestyy ilmastokatastrofi. Ja ironisesti, se on enimmäkseen oma syymme.

Olet luultavasti kuullut tämän ennenkin, joten kerron tämän mahdollisimman lyhyesti. Maapalloa uhkaa ilmastonlämpeneminen, joka johtuu maan ilmakehässä olevasta hiilidioksidista. Hiilidioksidia syntyy, kun polttoaineita poltetaan esimerkiksi tehtaissa ja ajoneuvoissa. Hiilidioksidi taas estää lämpöä lähtemästä maan ilmakehästä, jolloin ilmasto lämpenee. Mutta tehtaiden ja muiden vaikuttajien takia hiilidioksidia on paljon ja maapallo lämpenee liikaa.

Ilmastonlämpeneminen on huono asia, koska kylmät alueet, kuten vuoristot sekä jäätiköt ja niillä asuvat lajit katoavat. Ilmastonlämpeneminen myös vääristää vuodenaikoja, tekee kuumista maista sietämättömän kuumia, sulattaa jäätiköitä, jolloin veden pinta nousee ja tietysti myös ilmastonlämpenemistä aiheuttavat päästöjen tuottajat tuhoavat luontoa.

Meillä on kuitenkin vielä noin 40 vuotta aikaa. Jokainen voi vaikuttaa maailmamme tilanteeseen jopa päivittäisillä valinnoilla ja teoilla. On helppoa ajatella, että ei yksittäinen ihminen voi muuttaa maailmaa mutta jos kaikki tekevät osansa, maailma voidaan pelastaa. 

Kirjoittaja on 7.-luokkalainen poika

Kommentit