Äijäenergiaa Ylä-Pyörössä

Samalla viikolla, kun vietettiin kirjailija Minna Canthin päivää, järjestettiin Ylä-Pyörössä harvinaislaatuinen kirjailijapaneeli, jossa kolme kotiseutumme kirjailijaa kokoontui saman pöydän ääreen keskustelemaan kirjoistaan ja kirjoittamisesta.

Pyörön koulun äidinkielenopettajat tekivät yhteistyötä Pyörön kirjaston ja Pyörön koulun vanhempainyhdistyksen kanssa, jolloin samaan "äijäpaneeliin" saatiin iisalmelainen Jyri Paretskoi, kuopiolainen Tatu Kokko ja nilsiäläinen Antti Heikkinen. Äijäpaneelin kokoajana ja keskustelun vetäjänä toimi Lukutsemppaus-projektin kummi, näyttelijä ja todellinen puuhanainen Virpi Rautsiala. Seiskaluokan oppilaat puolestaan lukivat tekstinäytteitä, joita oli valittu kirjailijoiden kirjoista. 

Oppilaat seurasivat hyvin hiljaa auditoriossa kirjailijoiden rentoa ja lupsakkaa keskustelua. Paneelin ajatuksena oli tehdä tutuksi kirjailijan työtä sekä innostaa nuoret kirjojen pariin. Tällä kertaa mentiin raavaalla äijäenergialla toivoen, että erityisesti pojat innostuisivat kirjoista. 

Paneelia edelsi Jyri Paretskoin hauska kirjailijatapaaminen, jossa hän kertoi Shell`s angles-nimisistä nuorten kirjoistaan. Naurulihakset olivat koetuksella, kun Paretskoi pisti nuoret eläytymään kirjojensa hahmoihin pukemalla pari rohkeaa esiintyjää asianmukaisiin roolivaatteisiin peruukkeineen päivineen.

7.luokan Samuel lukee tekstinäytettä tarkkaavaisille kuulijoille.
Tatu Kokko signeeraa Rob McCooleja.
Teksti ja kuvat: Satu Meriläinen

(Tämä haastattelu kuuluu Pyörön koulun äidinkielenopettajien suunnittelemaan ja toteuttamaan Lukutsemppaus-projektiin, jonka tarkoituksena on tuttujen, kuopiolaisten roolimallien avulla innostaa nuoria lukemaan. Haastattelujen pohjalta tuotetaan myös Lukutsemppausvideoita, joita katsotaan äidinkielentunneilla.)

Kommentit