Kirjat vievät myös tanssijaa

Kävimme tapaamassa kilpatanssijoita Disa Kortelainen ja Markku Hyvärinen heidän tanssistudiollaan Puijonlaaksossa. Aiheenamme olivat lukeminen ja kirjat. Studiolla oli suuria peilejä ja liukas lattia.  Talven kangistuttama varvas alkoi vertyä ja vippasta jo lyhyen seurailun jälkeen. Tanssi on kyllä maaginen, taianomainen laji.

Keskustelun viesti oli mielenkiintoinen ja rikkoi hieman myös ennakkokäsityksiä - myös tanssin harrastamisessa ja tanssin opettamisessa tarvitaan hyvää lukutaitoa. Jotta voi höyhenen kevyesti liidellä parketilla, pitää askelkuviot ensin tahkota päähän tekniikkakirjoista ja sitten tieto kovan harjoittelun kautta tarttuu mm. jalkoihin. Hyvän fyysisen kunnon ja rytmitajun lisäksi vaaditaan siis sujuvaa lukutaitoa. Tanssi pitää osata myös sanallistaa eli kertoa sanoin uusille tanssinharrastajille, pelkkä mallin näyttäminen eri vielä riitä. Hyvärinen mainitsee: "Aki Hintsan Voittamisen anatomia kannattaa lukea." "Jos haluaa menestyä", naurahtaa Kortelainen.

Tanssilajeista jive ja paso doble kuvaavat Disaa ja Markkua parhaiten lukijoina: kirjan pitää taittua äkkiä ja nopeasti. Vaikka Disa tunnustautuu kärsivälliseksi ihmiseksi, pitää kirjoista löytyä tanssin lailla ärhäkkyyttä ja nopeaa tempoa.

Disa Kortelainen ja Markku Hyvärinen pitävät lukemista erittäin tärkeänä. He myös rohkaisevat lukemaan paljon nuoruudessa, koska oppiminen voi olla nopeampaa kuin sitten aikuisena. Tanssijat tarvitsevat musiikkia. Samoin tekstejä, tarinoita on mahdollista kuunnella äänikirjoina, muistuttaa hyväntuulinen Hyvärinen. 


LÄMMIN KIITOS DISALLE JA MARKULLE MUKAVASTA JUTTUTUOKIOSTA JA IHANASTA TANSSINÄYTTEESTÄ.

Kuva ja teksti: Satu Meriläinen

(Tämä haastattelu kuuluu Pyörön koulun äidinkielenopettajien suunnittelemaan ja toteuttamaan Lukutsemppaus-projektiin, jonka tarkoituksena on tuttujen, kuopiolaisten roolimallien avulla innostaa nuoria lukemaan. Haastattelujen pohjalta tuotetaan myös Lukutsemppausvideoita, joita katsotaan äidinkielentunneilla.)

Kommentit