Pyörön koulun vanhempainyhdistyksen kevätjuhlapuhe 2.6.2018

Arvoisat nuoret, seiskat, kasit ja erityisesti ysit, koulun henkilökunta ja huoltajat


Vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtajana minulla on ilo ja kunnia tervehtiä teitä ja kiittää kuluneesta vuodesta. Vanhempainyhdistystä on pyydetty evästämään teitä eteenpäin pienellä puheella. Millaisia eväitä toivoisin sinulle reppuun elämänmatkallesi? Että jaksaisit? Kestäisit? Että nauttisit elämästä? Eväitä kaikilla mausteilla?

Evästän sinua seuraavasti:

Sinä et ole täydellinen. Sinun vieressäsi istuva ihminen ei ole täydellinen. Me olemme ihmisiä - emme robotteja, emme teflonia tai sellofaania. Onneksi. Ihmisyyteen kuuluu epätäydellisyys ja virheet ja niiden sietäminen. Niin se on. Siksi olisi hienoa, jos voisimme olla itsemme kokoisia ja olla oman elämämme päähenkilöitä, tässä ja nyt.

Jos voisimme toimia yhdessä vertaamatta itseämme muihin, antamalla toisille luvan olla omanlaisiaan, uniikkeja. Ja silti, erilaisina, voisimme kulkea yhdessä tätä polkua sovussa, turvallisesti ja toisiamme tukien.

Ruudut ovat tänään osa elämäämme, pienet ruudut ja isot ruudut. Hallitsetko sinä ruutua vai ruutu sinua? Ymmärrätkö mikä on ruudussa totta ja mikä ei ole? Viekö ruutu energiaa vai antaako se sitä? Muovaako ruutu persoonaasi? Ruutu voi olla myrkky tai mahdollistaja. Osaatko erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan? Olet sen ikäinen, että osaat ajatella jo näitä asioita.

Paras nuori, evästän sinua vielä:
Sanoita tunteesi. Silloin kun harmittaa, ärsyttää, ketuttaa, potuttaa, ahdistaa, itkettää, naurattaa, huvittaa, hämmentää. Silloin kun olet kateellinen, rakastat, kaipaat, odotat, toivot, pelkäät, jännität. Nimeä tunne. Silloin alat tuntea itseäsi.

Opettele viimeistään tässä vaiheessa elämääsi neljä sanaa. Ja aina kun käytät niitä, sano ne sydämesi pohjasta, aidosti. Sanat ovat ei, kyllä, kiitos, anteeksi. Ei kuuluu sanavarastoon silloin, kun joku haluaa tehdä sinulle tai läheisellesi pahaa. EI kuuluu kuvioon silloin, kun joku painostaa. Kun joku tarjoaa jotain mikä vahingoittaa. Silloin kun asioille täytyy tehdä loppu, silloin kun elämässä törttöilyvaihe uhkaa. Napakka ei. Kyllä avaa ovia, antaa luvan tutustua, kyllä mahdollistaa kontaktin ja löytää uutta. Kyllä antaa luvan seikkailulle ja rohkaisee eteenpäin. Kyllä pystyn, kyllä onnistun. Kyllä.

Kiitos on paha rasti, se meinaa usein unohtua. Se on pieni, mutta voimakas sana varsinkin silloin, kun sitä sanoessa katsotaan silmiin ja sana tulee sydämestä. Kiitosta voi viljellä usein, meillä jokaisella on varmasti paljon kiitettävää. Pieniä ja isoja asioita. Anteeksi on usein vaikea muodostaa huulille. Se kirpaisee ja jää pyörimään kurkkuun varsinkin silloin, kun sitä kipeimmin tarvittaisiin. Mutta: ole rohkea, käytä sitä syvältä sydämestä - silloin elämästä ihmisten kanssa tulee paljon kevyempää ja sinusta tulee suuri ihminen.

Neljä sanaa: ei, kyllä, kiitos, anteeksi.

Raha ei ole ihmisyyden mitta. Ei koskaan. Tavaraa ja krääsää on maailma pullollaan, mutta sen omistaminen ei lopulta ole kovinkaan tärkeää. Maailmamme on hukkumaisillaan roinaan. Ympäristömme huutaa meiltä apua. Kuunteleminen, läsnäolo ja tunteminen ei ole rahasta kiinni.
Älä luovuta. Suuren päämäärän saavuttaa, kun on välittämättä pienistä esteistä. Ole sitkeä, älä ajattele, ettet onnistu. Päinvastoin. Anna itsellesi lupa onnistua.

Liiku. Sinulla on keho, joka kaipaa käyttöä. Hikoile ja hengästy. Hengitä. Etsi oma mukavin tapa liikkua ja nauti taidoistasi. Sinä pystyt, jos haluat. Vartalosi on tarkoitettu käyttöön. Se ei ole vain päänkantoteline. Rakasta itseäsi kokonaan.

Pyydä apua silloin kun sinulla on vaikeaa. Älä jää huoltesi kanssa yksin. Avaa suusi tai tartu hihasta. Ilmaise murheesi muille, älä jää yksin. Joku vastaa sinulle varmasti. Se joku ei välttämättä aina ole isä tai äiti. Toivon että elämässäsi on ainakin yksi aikuinen, jonka päästät lähellesi ja jolle voit puhua. Yksi luotettava ja valoisa ihminen riittää. Älä jää yksin.

Parhaan ihmisen pokaaleja ei ole jaossa. Tule siis hyväksi ihmiseksi. Hyvä ihmisyys. Ole hyvä itsellesi, muille ja maailmalle. Se riittää. Paras ei tarvitse olla. Hyvä riittää. Sinä pystyt siihen.
Rakkaat ysiluokkalaiset

Nyt elämässäsi käynnistyy toisenlainen vaihe: sinä päätät monesta asiasta itse, polkusi alkaa muovautua omanlaisekseen, siitä tulee sinun tiesi. Vanhempainyhdistys toivottaa sinulle hyvää loppuelämää. Teissä nuorissa on tulevaisuus. Tulevaisuus alkaa tässä ja nyt.

Vanhempainyhdistys kiittää yhteistyöstä koko koulun väkeä, oppilaskuntaa ja huoltajia ja toivottaa oikein hyvää leppoisan lupsakkaa kesälomaa kaikille teille upeille, erilaisille, ainutlaatuisille ihmisille. Nähdään elokuussa!


Virpi Rautsiala

Kommentit