Otetaanpa mallia 9. luokkalaisista - Hävikkihaaste!

Koulumme 9. luokan kotitalousryhmät ovat toistamiseen osallistuneet valtakunnalliseen hävikkihaasteeseen.




Hävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka alun perin on ollut syömäkelpoista mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan  peräti 10-15 prosenttia koko elintarvikeketjussa. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa. Pois heitetään leipää, kasviksia, hedelmiä, kananmunia, maitotuotteita ja tähteeksi jäänyttä ruokaa.



Hävikkihaasteessa tarkoituksena on suunnitella ja loihtia hävikkiin menevistä raaka-aineista kahden ruokalajin ateria. Pääruoan lisäksi oli toteutettava kasvislisäke, jälkiruoka tai leivonnainen.



Saimme lahjoituksena Pitkälahden S-marketista heillä hävikkiin meneviä tuotteita. Lisäksi kaivelimme kotitalousluokan pakastimesta, kylmiöstä ja kuiva-ainekaapeista jämäpusseja. Oppilaat saivat aikaan upeita kokonaisuuksia. Pääruokina nähtiin erilaisia pasta-annoksia, pitaleipiä broileritäytteellä, pizzaa ym. Näiden rinnalle oli laitettu hieman jo kolhiintuneista mutta käyttökelpoisista kasviksista koottua salaattia. Kasviksia, esimerkiksi paprikaa, pinaattia ja herkkusieniä, oli myös upotettu pastakastikkeisiin.



Jälkiruoiksi valmistettiin tarjolla olleista hedelmistä ja marjoista piiraita, kreikkalaista omenavaahtoa, kauratoskaomenapaistosta jne.



Oppilaat oliva tluovia ja heidän tähän asti hankkimansa taidot kotitaloudessa tulivat esiin. Olenkin sitä mieltä, että nämä nuoret pärjäävät tulevaisuudessa oman ruokatalouden pyörityksessä, sillä innolla he tarttuivat tähän hävikkihaasteeseen.



Keväällä jatkamme edullisten ruokien suunnittelua teemalla "Opiskelijan budjetilla".

Kommentit