Ennalta ehkäisevän päihdetyön teemapäivä

Tänään 5.2. vietettiin Pyörön koulussa ennalta ehkäisevän päihdetyön teemapäivää. Päivä toteutettiin yhteistyössä Pyörön koulun vanhempain ryhmän ja oppilaskunnan kanssa.

Pyörön koululla oli ilo saada vieraakseen entinen NHL-tason jääkiekkohyökkääjä Marko Jantunen. Hän kertoi nuorille elämästään huumausaineiden käyttäjänä ja siitä, kuinka hän entisen pelikaverinsa ja hyvän ystävänsä Pasi Tuomailan avustuksella sai uuden mahdollisuuden raittiiseen elämään. Myös Tuomaila oli tänään vieraanamme ja myös hän on entinen huumausaineiden käyttäjä ja vankilakundi. Jantusen tapaan hän on raitistinut muutama vuosi sitten. Molemmat miehet tekevät nyt arvokasta työtä mm. nuorten parissa jakamalla kokemuksiaan sekä valistamalla siitä, mitä huumeet ovat. 

Pasi Tuomailaa oppilaat saivat käydä jututtamassa koulun kirjastossa. Oppilaat syventyivät kuuntelemaan Tuomailaa hyvin hiljaa, mikä kertoo siitä, että tarina on herättänyt heissä varmasti ajatuksia. Oppilaskunnan jäsenten kohtaaminen sai aikaan inspiroivan keskustelun siitä, miten nuoria voitaisiin tukea parhaiten omassa koulussamme.

Viesti, joka näiden kahden kaveruksen puheesta jäi vahvasti mieleen, on, että me aikuiset emme voi suojella nuoria kaikelta. Tarvitaan vain oikea hetki ja väärä mielentila ja silloin fiksukin nuori voi harhautua oikealta polulta. On aikuisena tärkeää olla kuulolla ja tietoinen, mitä nuori kulloinkin puuhaa ja missä seurassa. Voimme aikuisina auttaa nuorta käyttämään aivojaan, olemaan oma itsensä ja sanomaan "ei!" Voimme auttaa nuorta asettamaan tavoitteita, haaveilemaan ja tekemään töitä unelmien eteen. Varasuunnitelmia on hyvä olla ja varasuunnitelmalla varasuunnitelmia. Marko Jantunen sanoi olevansa onnellinen, että on tänään Pyörön koulussa kertomassa nuorille, että heillä on oikeus tavoitella unelmiaan ja tehdä hyviä valintoja elämässään.


Marko "Jarna" Jantunen

Oppilaskunnan hallituksen jäsenet tapaamassa Pasi Tuomailaa. Kohtaaminen sai aikaa inspiroivan keskustelun.
 
Ehkäisevän päihdetyön teemapäivän mahtavia tiimiläisiä

Tilaisuuden juonsi Virpi Rautsiala

Vieraaksemme saapuivat myös Kuopion päihdesäätiö, Tyttöjen talo, nuorisopalvelut eli Pinarin väki Wautoineen sekä suun terveyden ammattilainen. Heitä oppilaat saivat jututtaa välitunneilla. Esille nousseita kysymyksiä olivat, millä tavoin nuori voi kieltäytyä päihteistä sekä miten nuori voi suojella itseään somessa. Myös nuuskan käyttöön liittyvät asiat kiinnostivat nuoria.

Tyttöjen talo
9.luokan pojat jututtamassa Kuopion päihdesäätiön väkeä
Seiskaluokkalaiset pohtimassa päihteisiin liittyviä kysymyksiä.

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille ihmisille!


Teksti ja kuvat: Satu Meriläinen

Kommentit