Pyörön koulun vaalitentti

Tällä viikolla Ylä-Pyörössä on tehty oppilaskuntatyötä parhaimmillaan. Oppilaskunnan hallitus puheenjohtaja Joonas Sallisen johdolla järjesti vaalipaneelin, johon osallistui edustaja neljästä eri puolueesta: Sari Raassina Kokoomuksesta, Veera Willman Vihreistä, Pia Punkki Perussuomalaisista sekä Vesa Linnanmäki Keskustasta. Paneelin ajatuksena oli tarjota oppilaille pieni otos suomalaisesta puoluepolitiikasta sekä välittää ajatus siitä, että äänestämällä on mahdollista vaikuttaa. Nuoret ovat tulevaisuuden vaikuttajia, ja kansanedustajia aika usein kiinnostaa, mitä nuoret asioista ajattelevat ja ovat mieltä. Nyt nuorille tarjoutui tilaisuus esittää tiukkoja kysymyksiä, eivätkä nuoret päästäneetkään ehdokkaita helpolla. 


Oppilaat olivat etukäteen miettineet kysymyksiä, joita esitettäisiin, jos yleisöstä ei tulisi kysymyksiä. Kuinka ollakaan yleisö innostui ja ensimmäisenä esitettiinkin tiukka ilmastonmuutokseen liittyvä kysymys. Nuoret halusivat tietää, mitä kansanedustajaehdokkaat ajattelevat ilmastonmuutoksesta ja mitä he olisivat valmiita tekemään, jotta ilmastonmuutos ei etene. Myös artikla 13 eli tekijäinoikeuslakia koskeva uudistus kiinnosti nuoria. Vastausta pyydettiin myös siihen, pitäisikö oppivelvollisuusikää korottaa tai miten nuorten työllistymistä voitaisiin parantaa. Myös  vihapuhe ja rasismin kitkeminen nousivat puheenaiheiksi. 

Nuorten kiinnostus vaalipaneelia kohtaan jopa yllätti. Monet nuoret tuntuivat olevan sitä mieltä, että paneelikeskustelun olisi pitänyt olla pidempi. Kaikkia heitä kiinnostavia kysymyksiä ei ehditty käsitellä. Keskustelu kuului jatkuvan vielä käytävillä ja luokissa. Oppilaiden ilmeistä saattoi päätellä, miellyttikö edustajan vastaus vai ei. Pieni etunoja puhujaan päin osoitti tarkkaavaisuuden.




Teksti ja kuvat: Satu Meriläinen

Kommentit