MIELIPIDE: Halvalla hyvää?


Kävelen vaatekaupassa hyllyjen välissä katselemassa uusi vaatteita. Saatan nähdä jonkun todella kivan paidan, katson hintalappua, jätän paidan siihen, missä se oli ja lähden pois. Näen toisen paidan, jonka tiedän olevan vähän huonolaatuisempi, mutta silti ihan kiva, katson sen hintalappua, otan paidan ja lähden kohti kassaa.   

Olen varma, että muillekin on käynyt tällaisia samantapaisia tilanteita. Näet jonkin kivan vaatteen, mutta katsoessasi hintalappua, unohdat vaatteesta haaveilemisen ja jätät sen hyllyyn. Vaatteessa on liian korkea hinta. Jos ihmiset saisivat kerralla laadukasta, uusia vaatteita ei tarvitsisi olla koko ajan ostamassa ja tästä seurauksena ilmasto ei myöskään kuormittuisi niin paljon. Yleensähän sitä kuitenkin sanotaan, että hyvää ei saa halvalla. 

Vaatekauppojen hyllyt pursuavat vaatteita. Jokainen haluaa ostaa hienoja uutuusvaatteita, joten niitä on miljoonia kappaleita eri värisinä ja muotoisina, mutta onko se järkevää? Onko se välttämättä tarpeellista, että samaa vaatetta on sataa eri kappaletta ja sadassa eri värissä, varsinkin kun vaate ei ole kovin kestävä. Jos tässä antaisi jonkun esimerkin, niin esimerkiksi se, että monet eri vaatemerkit tuottavat kaikki samanlaisia paitoja tai housuja, mutta vain tekstit niissä saattavat olla erit. Voisiko olla järkevämpää, että yksi merkki tuottaisi yhdenlaista, eikä siten, että kaikki tekevät sitä samaa. Halpaan vaatteeseen menee vähemmän rahaa, mutta laatu ei välttämättä ole kovin kummoista. 

Ymmärrän sen, että vaatteen tuottamiseen menee rahaa, varsinkin jos se on joltakin huippubrändiltä. Kankaat ja ompelutarvikkeet maksavat, ja se on ymmärrettävää. Olisi aika vaikea tehdä vaatteita ilman raaka-aineita, mutta kannattaa silti miettiä, onko kaikkia vaatteita pakko tehdä ja tuottaa, jos joku toinen on jo tehnyt. 

Minun mielestäni olisi hyvä ratkaisu, jos vaatteita ei tuotettaisi niin paljon ja niin huonokuntoisina. Mitä enemmän vaatteita tehdään ja tuotetaan, sitä enemmän ilmasto kärsii ja kuormittuu. Jos tehtäisiin kerralla hyvää, laadukasta ja halpaa sekä sopivan hintaista, ihmiset saisivat kerralla sitä, mitä ovat hakemassa. Tämä olisi hyvä ratkaisu, koska siitä hyötyisi moni. Ilmasto ei kokisi niin kovia, meillä olisi laadukasta päälle pantavaa, ei tarvitsisi tuhlata niin paljon rahaa ja vaatetuotanto ei menisi ihan yli. Ihmiset voisivat kyllä myös miettiä, että eivät osta halpoja vaatteita enemmän kuin mitä tarvitsevat. Jokainen voisi ostaa kerralla vähän kalliimpaa. Tässä olisi kaksi ratkaisuvaihtoehtoa, jotka minusta voisivat olla ihan hyviä. 

Kaiken kaikkiaan olen sitä mieltä, että halvat vaatteet ovat hyviä hinnaltaan, mutta laadultaan ei. Jokaisen kannattaa siis miettiä, että kannattaako vaatteita tuottaa niin paljon? Olisiko järkevämpää, jos vaatetuotanto ei olisi niin suurta? Kannattaako ostaa paljon huonokuntoisia vaatteita halvasta hinnasta huolimatta? Pitäisikö sinun ostaa kerralla laadukasta? Voisiko laadukkaiden vaatteiden hintoja vähän laskea? 

Kirjoittaja on 8.luokan oppilas

Kommentit