PÄÄKIRJOITUS


Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain. Joskus se on jo maaliskuussa, toisinaan vasta huhtikuussa. Moni miettii, mikä ajankohtaan vaikuttaa. On tiedettävä, millainen vaihe kuu-ukolla on menossa ja miten sunnuntait kyseisenä vuonna asettuvat. Karkausvuosi aiheuttaa omat kommervenkkinsä pääsiäisen ajankohtaan.
Pääsiäisen paikantamiseen on olemassa muistisääntö: Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täysikuun jälkeen. Kevätpäiväntasaus on ajankohta, jolloin yö ja päivä ovat yhtä pitkät. Tänä vuonna se oli 20.3. Pääsiäispäivä voi sijoittua ajanjaksolle 22. maaliskuuta – 25. huhtikuuta.  Ensi vuonna voittekin yrittää pähkäillä pääsiäisen ajankohtaa ihan itse :)
Pian siis vietämme pääsiäistä. Kerrotaan, että alkuperäinen pääsiäinen kauan sitten oli tapahtumiltaan surullinen ja raskas.  Nykyaikana pääsiäiseen liitetään myös ilo ja riemu, vaikka tietynlainen luopuminen luonnehtii tätä kevään suurinta juhlaa vielä nykyäänkin.

Pimeän talven selättäminen aiheuttaa usein helpotuksen tunteita. Aurinko paistaa enemmän kuin moneen kuukauteen yhteensä. Mutta, hän ken kaipaa lupsakoita hiihtolatuja, jää kaipaamaan lunta ja tuiskua. Intohimoinen laskettelija kaipailee liukkaita mutkamäkiä. Loppuaan lähestyvä lukuvuosi aiheuttaa monissa meissä pientä haikeutta. Voi olla, että ensi vuonna ei tuttuja ihmisiä enää nähdäkään joka päivä.

Erilaiset kauniit asiat, esimerkiksi itsemaalatut pääsiäismunat, värikkäiksi koristellut pajunoksat sekä auringonkeltaiset tipuset, tuovat kuitenkin hyvää mieltä. Kukkia ei vielä huhtikuussa luonnossa näy, mutta kotia koristavat keltaiset narsissit ja kirkkaanvihreä rairuoho. Ne symboloivat uutta elämää ja toivonpilkahduksia. Ihmiset ovat ystävällisiä toisilleen. Hymykin viipyilee suupielessä tavallista pidempään. Kuka silloin haluaa huolta tai murhetta muistaa?


ELÄMÄLTÄ MAISTUVAA JA VALOISAA PÄÄSIÄISENAIKAA KAIKILLE PYÖRÖLÄISILLE!


T. Satu-ope


Kommentit